Verlichte herinneringen in de tuin van Residence Rhenen

8 oktober 2020

Even heerst een diepe stilte in het bos. Twee doedelzakspelers van Mac Kay Bagpipes hebben met hun opkomst het geroezemoes doen verstommen. Vanuit die stilte klinken dan de onsterfelijke tonen van Amazing Grace over de ruim 250 aanwezigen. Ontroerend. Daarmee wordt de toon gezet voor onze achtste herinneringsavond. We noemen de namen van de geliefden die zijn heengegaan. We creëren verlichte herinneringen in woord en lied. Een impressie van de avond.

Aan de arm
Om te kunnen voldoen aan de coronarichtlijnen mogen we op maandagavond 21 september beschikken over de prachtige, door bos omgeven tuin van Residence Rhenen. Met dank aan Paul Roorda. Terwijl de ondergaande zon de lucht verkleurt, begroeten we rond 7 uur de families en begeleiden we hen naar hun plaatsen. Steeds op passende afstand.

Hartvorm
Johan Rijksen heet allen welkom. ‘Het afgelopen jaar was voor u vol veranderingen, gemis en verdriet. Wij hopen uw verlies vanavond een beetje te kunnen verlichten.’ Hij geeft het woord aan Roy Rijksen die de eerste namen noemt, door singer-songwriter Ray Klaassen zachtjes tokkelend begeleid op de gitaar. Na iedere naam even stilte. Bij het noemen van een naam steekt de betreffende familie een waxinelichtje aan en plaatst dat in een tasje voor hen op het gazon. Bij iedere naam wordt ook een van de fakkels aangestoken die in een grote hartvorm staan opgesteld.

 Lichtende vorm
Het noemen van de namen – door Roy Rijksen, Roelof Wijnholds en Johan Rijksen – wordt een aantal keren onderbroken door Ray Klaassen. Hij zingt op zijn kenmerkende, invoelende manier een eigen song, maar ook covers van Venice, Sting en Elvis Costello. Langzaam krijgt het fakkelhart zijn lichtende vorm. Komen er steeds meer oplichtende tasjes op het gazon te staan. Een dochter legt troostend de arm om de schouder van haar moeder. Tranen worden weggepinkt. Haast tastbaar is de ontroering wanneer de namen worden genoemd van een kind van 5 jaar en een baby van 5 dagen. In een lichtstraal wordt een vlinder losgelaten. Teer leven dat verdwijnt in het donker.

 Regenboog
Dat donker noemt ritueel begeleidster Gea Nijland als een symbool van de pijn in het hart van de nabestaanden. ‘Door licht te laten schijnen op herinneringen willen we vanavond de zwaarte van uw verdriet verlichten.’ Dan mogen er zeker tranen zijn. Zij citeert een joods spreekwoord: ‘Wat zeep is voor het lichaam, zijn tranen voor de ziel.’ Sprekend over hoop brengt zij de aanwezigen de regenboog in gedachten. ‘Die boog van zeven kleuren die verschijnt als het tegelijkertijd regent en de zon schijnt. Twee uitersten versterken elkaar in een prachtig geheel.’ ‘Laat het zonlicht toe, ook als het donker is en alles zwart-wit wordt. Want pas als de zon gaat schijnen, komen kleuren terug. Zie het licht in je leven, want de relatie wordt nooit verbroken door de dood. Laat dit u geloof, hoop en liefde geven. Zodat daarmee niet alleen de pijn in uw leven in alle kleuren tevoorschijn komt, maar er ook weer licht komt op uw verdere weg.’

 Kracht en geduld
Licht en donker. Leven en dood. Blijdschap en verdriet. Het zijn uitersten of polariteiten. Iedere nabestaande krijgt daarmee te maken. Ritueel begeleidster Simone Schreiber noemt in dit verband de waarde van kracht en geduld. ‘Kracht helpt ons sterk te zijn, als we beseffen dat pijn en verdriet bij het leven horen. Niet om ons ongelukkig te maken, maar om ons op een welmenende manier te helpen veranderingen in gang te zetten. Geduld kan ons helpen om een situatie te aanvaarden zoals die is. En zo wordt onze ziel versterkt door kracht en gekalmeerd door geduld. Samen brengen ze ons in evenwicht. Geduld stemt ons hoopvol. Kracht hebben we om vol te houden.’

 Oprecht dichtbij
Het is 9 uur geweest wanneer we alle aanwezigen uitzwaaien. De herinneringsavond 2020: de voortzetting van een mooie traditie bij Rijksen Uitvaartzorg. Uniek óók, want dit jaar in de buitenlucht. Met als enige doel om in verbondenheid en oprecht dichtbij de families bij te staan en hun verdriet een stukje draaglijker te maken.

Bekijk hieronder de impressiefilm van de herinneringsavond.

← naar overzicht

Stel een vraag

Contact

Rijksen UitvaartZorg
Kerkewijk 61
3901 EC Veenendaal

Telefoon   0318 500 625
Mobiel       06 415 621 99
E-mail        info@rijksenuitvaartzorg.nl


     © Rijksen Uitvaartzorg