Soms kippenvel op mijn armen

3 september 2020

Gastvrouw Willeke van Kesteren

Stel je voor: iemand overlijdt. Plotseling of na een ziekbed. Iemand die vele jaren heel dierbaar voor je is geweest. Op zo’n moment overheerst het verdriet. En in dat verdriet is er zóveel wat opeens moet worden geregeld. Wanneer ik dan achter Johan, Roelof of Roy binnenkom, ook al is dat diep in de nacht, is er vaak iets van opluchting voelbaar. De familie leunt op je. Vanzelfsprekend. Wij zijn – hoewel misschien wildvreemden – op zo’n moment een stabiele factor in dat huis. Mensen op wie je kunt bouwen. Dat geeft mijn werk rijkdom en diepgang. Als ik daarover nadenk, krijg ik soms kippenvel op mijn armen.

Dat besef – er mogen zijn voor anderen als die dit zo hard nodig hebben – zorgt ervoor dat ik direct klaarsta als Johan belt, ook al is dat in de kleine uurtjes. Johan regelt dan terplekke wat geregeld moet worden. En ik houd mij bezig met de laatste verzorging van de overledene. Bijna altijd vraag ik of er familie is die mij daarbij wil helpen. Niet omdat ik die hulp nodig heb, maar vooral omdat die laatste verzorging helend kan werken in het rouwproces. Aanvankelijk is er vaak schroom. Maar later hoor je soms terug dat het goed was om samen de overledene te hebben verzorgd.

Er zijn situaties, vooral als mensen heel jong sterven of erg onverwacht, dat woorden tekortschieten. Om er voor de familie te zijn, hoef ik ook helemaal niet veel te zeggen. Ze willen vooral een luisterend oor. Een medemens die hen respectvol benadert. Die hen op hun gemak stelt. Die met aandacht luistert naar hun verhalen.

Een deel van mijn werk is dagelijks het uitvaarthuis aan de Kerkewijk op orde houden. Ook dan heb ik contact met de familie wanneer hun dierbare in één van de kamers staat opgebaard. Als mensen je later herkennen wanneer je bijvoorbeeld in de winkelstraat loopt, kan het gebeuren dat ze je even aanschieten om te zeggen dat ze mijn zorgen hebben gewaardeerd. Dat doet goed.

In mijn werk ben ik altijd met de dood bezig. En toch is het mooi werk. Hoewel het soms te veel kan zijn. Zo hadden we een tijdje geleden een week waarin ik twee overleden kinderen na elkaar moest verzorgen. Dat is vreselijk. Dat kost zoveel energie. Maar in het algemeen doe ik dit werk met liefde en passie, omdat ik mensen kan bijstaan in hun meest kwetsbare momenten.

Willeke van Kesteren

← naar overzicht

Stel een vraag

Contact

Rijksen UitvaartZorg
Kerkewijk 61
3901 EC Veenendaal

Telefoon   0318 500 625
Mobiel       06 415 621 99
E-mail        info@rijksenuitvaartzorg.nl


     © Rijksen Uitvaartzorg